Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bo Österlund Härliga SRK-funktionärer från ridskolan i detta fall. Från vänster: Madeleine Eknor, Daniella Johansson och Elin Tutturen

Funktionär - du gör klubben


Södertälje Ridklubb vill främja utveckling och gemenskap för sina ridskole- och tävlingsryttare i samband med att vi arrangerar tävlingar och andra evenemang utifrån våra värdeord som handlar om gemenskap, kunskap, respekt, öppenhet och säkerhet. Vi tror också att detta bidrar till vår klubbkänsla, som gör att vi väljer att vara en kugge och en medlem i just SRK. Klubben SRK är och blir vad var och en av oss medlemmar gör den till, och vi är många medlemmar som gör klubben till vad den är idag. Med dig blir vi ännu fler och ännu mer!

SRK arrangerar tävlingar för att alla klubbens medlemmar ska få möjlighet att delta/tävla i alla de olika tävlingar, cuper etc som erbjuds inom distriktets och förbundets försorg. Vi arrangerar även träningstävlingar, clinics och träningar. Intäkterna från arrangemangen subventionerar förutom ridskolelektionsavgifter även lektionshästar och deras utrustning, anläggningen, träningar, uppstallning, samtidigt som vi bidrar till att utöka utbudet av ridsport. Du väljer vilken verksamhetsgren du vill att intäkterna från dina funktionärstimmar ska gå till (se Funktionärspott nedan).


Anmäl dig som funktionär på hemsidan

Läs om kommande hopptävlingar här!

Kommande dressyrtävlingar här!

Klubben annonserar på hemsidan, allra oftast, ibland på anslag i stallet, då den behöver hjälp inför/under/på/efter tävlingar, underhåll, större träningstävlingar, hemsida/webb med mera. Det finns uppgifter för alla. På varje tävling och evenemang finns det ett visst behov. Ibland är det många som vill vara med och då kan det bli så att de som anmäler sig först får önskade arbetsuppgifter och arbetspass. Vi vill naturligtvis att alla som vill ska få möjlighet att få vara med, och försöker i möjligaste mån att tillgodose allas behov. Ibland är intresset för en viss funktion större än antalet platser vilket gör att du kan erbjudas en annan uppgift där det saknas funktionär.

 

Gör så här:

 1. Anmäl ditt intresse till den som utannonserar att funktionärer behövs eller i funktionärsanmälan på hemsidan.
 2. Se på funktionärsschema, på hemsidan eller hör med funktionärsansvarig när du förväntas vara på plats som funktionär.
 3. På funktionärsdagen, se till att skriva upp dig på funktionärslappen när du anländer. Skriv namn, ankomsttid och till vilken verksamhet du vill att dina funkistimmar ska gå till (se nedan) och eventuellt om du vill att dina timmar ska ges någon annan funktionär.
 4. När du går hem för dagen fyller du i vilken tid du går hem.

Funktionärspotten – vilken verksamhet dina funktionärstimmar går till

I samband med årsbokslutet sammanställs nettot av tävlingarna, clinics och träningstävlingar. SRK ser över eventuella investeringar som krävs för fortsatt tävlingsverksamhet. Därefter fördelas nettot procentuellt* utefter den funktionärspott som lagts till respektive verksamhet nedan. Respektive verksamhet bestämmer hur de vill göra med sina ”pottpengar”- Potten ska användas i syfte att främja klubbkänsla och bygga på gemensamma aktiviteter. Ridskolan kan köpa sadel, träns, täcken eller rentav en ny häst. Hästhoppningen, Hästdressyr kanske arrangerar en clinic, träning eller sammankomst. Funktionärstimmarna kan gå till följande verksamheter:

 • Ridskola (RS)
 • Häst Dressyr (HD)
 • Häst Hoppning (HH)
 • Häst Fälttävlan (HF)
 • Ponny Dressyr (PD)
 • Ponny Hoppning (PH)
 • Ponny Fälttävlan (PF)
 • Ponny Galopp (PG) 

* Med reservation för förändring – i de fall föreningens ekonomi tillåter.


Ersättning och gratis evenemang efter 16 timmar

Efter 16 h har du gjort en årstjänst och är berättigad till:

 • Subventionerade/gratis clinics/föreläsningar just för funktionärer
 • SRKs ersättningar för individuella lagprestationer

Funktionärstjänst för aktiva på landslagsnivå samt för elitryttare med tränarlicens

Aktiva på landslagsnivå kan istället för 16 timmar som tävlingsfunktionär även hålla en clinic, efter samråd med Tränings- och tävlingskommittéen (TTK). Likaså kan Elitryttare med aktuell tränarlicens i samråd med TTK, erbjuda sina tjänster för att tillgodose de eventuella behov som finns och är efterfrågade av TTK/klubben. TTK nås på This is a mailto link


Funktionär på tävling

Som funktionär är du med och ser till att våra tävlingar blir fantastiska samt stärker klubbens vi-känsla! Alla behövs oavsett tidigare erfarenhet. Är du helt ny får du alltid gå med någon som är erfaren så att det är rätt, säkert och roligt! Beskrivning av de flesta förekommande rollerna som tävlingsfunktionär;

 • Banbyggare bygger upp tävlingsbanan, vanligtvis dagen före
 • Banpersonal ser till att tävlingsbanan är korrekt uppsatt under hoppning och dressyr. De får gärna hjälpa till med banbyggandet dagen före så att man känner till banan väl.
 • Start- och Målflagg
 • Banunderhåll
 • Framhoppning/framridning – Bjuda in tävlingsryttarna till framridning och se till att det inte är för många ryttare där samtidigt. Ha kontroll på när ryttarna ska tävla osv.
 • Banunderhåll framhoppning
 • Collecting/In- och utsläpp – Släppa in och ut rätt tävlingsryttare
 • Parkering – Ta emot våra gäster och hänvisar dem till rätt plats och jan ge information om var besökarna hittar vad. Visa anläggningsskiss mm.
 • Sjukvårdare
 • Säkerhetsansvarig – Ansvarar för säkerheten på tävlingsplatsen. Spärrar av för häst respektive publik. Uppdaterar anläggningsskissen mm
 • Assistera domare – I hoppning kan det vara tidtagning, i dressyr kan det vara domarsekreterare, skriva protokoll mm
 • Speaker – Att presentera ekipagen och deras resultat, berätta om sponsorer osv
 • Priser – Ta fram priser, hederspriser, ev goodiebags till respektive klass och dela ut till placerade ryttare. Serva speaker med talmanus kring sponsorer osv
 • Fotograf – Fotografera och dokumentera tävlingsplatsen, våra funktionärer, tävlande, sponsorer
 • Sekretariat – Ta emot tävlande och administrera tävling, betalning osv
 • Sponsor/mediaansvarig hemsidan – Ta fram sponsorer, sponsorpaket, pressreleaser, uppdatera hemsidan osv
 • Anläggningsansvarig – Se till att anläggningen är i toppform, bevattning, banor, domarvagnar osv
 • Teknikansvarig – Ansvarar för ljud, ljus, nätverksuppkoppling mm
 • Musik – Ta fram bra musik till olika klasser och se till att rätt musik till rätt volym sätts på vid rätt tillfälle, t ex prisutdelning 

Så här går det till och det här förväntas av tävlingsfunktionären

För att funktionärsansvarig ska kunna göra sitt jobb på ett bra sätt förväntas du på ett respektfullt vis:

 • Ta funktionärsrollen på allvar och på ett ansvarsfullt sätt se till att anmäla dig i god tid innan tävlingarna.
 • Visa intresse genom att senast 3 dagar innan tävlingarna startar anmäla dig till den roll du önskar under tävlingen.
 • Meddela om du blir sjuk eller vill byta pass så snart som möjligt till funktionärsansvarig.
 • Du börjar funktionärstjänsten med att skriva upp dig på funktionärslistan som ligger på avsedd plats. Du skriver också upp din tid när du börjar, och om du vill överlåta dina timmar till någon annan.
 • Var på plats senast 15 minuter innan start för genomgång. Du ska också själv ansvara för att få dina timmar godkända av funktionärsansvarig.
 • Ha förståelse för om behovet av funktionärer på tävlingsdagen är tillgodosett och acceptera om funktionärsansvarige för dagen tackar nej till din insats om du dyker upp och anmäler dig samma dag.

Det är viktigt att du respekterar ovanstående punkter för att funktionärsansvarige ska kunna planera tävlingsdagarna och för att vi ska kunna säkerställa att vi har rätt antal personer inom de olika områden som t ex banan, framridning, sekretariat mm, och att vi har ett tävlingsarrangemang och en tävlingsplats som uppfyller kraven på säkerhet och också följer regelverket enligt Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglemente (TR).


Vissa har mer ansvar – Funktionärsansvariga

SRK utser en funktionärsansvarig för respektive tävlingsarrangemang. På SRK:s tävlingar utser SRK alltid en funktionärsansvarig som ser till att funktionärerna vet vad de ska göra och vilken station de ska vara på eller vilket ansvarsområde de har. Beskrivning av de flest förekommande uppgifterna för dig som är funktionäransvarig:

 • Ansvarar för att ta fram anmälningslistor och hålla en funktionärsutbildning för nya intressenter.
 • Ansvarar för bemanning och planering av de olika funktionerna inför tävlingsdagarna.
 • Ansvarar för att med ett tydligt och engagerande ledarskap välkomna, leda och följa upp våra funktionärer under tävlingsdagarna.
 • Ansvarar för att administrera antalet timmar våra funktionärer bidragit med och att deras timmar skickas till vald funktionärspott.
 • Ansvarar för att fånga upp de funktionärer som vill utvecklas, att ge dem en mentor för att kunna växa och få och ta större ansvar.

 

Tävlingsledningen ansvarar för tävlingen i sin helhet

För varje tävling finns en tävlingsledning som har ett helhetsansvar för samtliga områden. En del av funktionärposterna börjar långt tidigare än själva tävlingen och en del fortsätter även efter tävlingens avslut.

Uppdaterad: 15 JUL 2016 13:47 Skribent: Emelie Ek


Välkommen till SRK - klubben med hjärtat på rätta stället.

Vi är en ideell förening med drygt 900 medlemmar i alla åldrar, allt från hobbyryttare till elitryttare. Vi driver ridskola, privatstall och har en stor anläggning för träning, tävling och event. Varmt välkommen till oss!

ÅRETS RIDSKOLA 2013

Bli medlem i SRK 

Medlemsavgifter 2022
Junior (tom 18år)  300kr
Senior 500kr
Familjemedlemskap  1200kr
(gäller familjemedlemmar, 2 vuxna och 2 barn folkbokförda på samma adress)
Swishnummer:
123 155 54 08
Bankgiro: 
5221 - 2867

Genom att handla på Granngården så kan du stötta oss som förening. Klicka på Granngårdens logga för att läsa mer.
                                       
 

 


Följ oss på Facebook!


Följ oss på Instagram


Logga in i Hippo Academy

Logga in här:
https://academy.hippocrates.se/


 


 

Postadress:
Södertälje RK - Ridsport
Åtorp Lina
15157 Södertälje

Kontakt:
Tel: 0855036100
Fax: 0855020072
E-post: This is a mailto link