Hoppa till sidans innehåll

Ridlekis för barn


Ridlekis

På SRKs ridlekis får barnet lära sig att umgås med ponnyn lika mycket på backen som på ryggen på ett säkert och roligt sätt. Vi ser gärna att du som vuxen hjälper till att leda ponnyn, annars kan du säga till i förväg så ordnar vi en hästvan ungdom som kan leda och assistera ert barn. Vi delar in Ridlekis i tre olika steg. Varje steg är en serie med sex lektioner.

Ridlekis steg 1

Barnet får lära sig att göra iordning sin ponny. De kommer också försöka hitta avslappning och balans när ponnyn skrittar (går). De får också lära sig starta, stanna och svänga ponnyn. Det är tre lektioner på backen och tre på ryggen.

Ridlekis steg 2

Här får barnet börja lära sig att rida avslappnat och i balans i trav, rida bestämda vägar och skritta över sina första bommar. Det är tre lektioner på backen och tre på ryggen.

Ridlekis steg 3

I steg 3 fortsätter de att hitta balansen och avslappningen i trav och skritta över bommar på marken. Ibland kan de trava över ett par bommar i slutet av utbildningen. De flesta lektionerna blandas mellan lektion från backen och på ponnyryggen. 


Från det år ditt barn fyller 7 år är de välkomna till våra ponnylektioner där de kan utbilda sig till och tävla i lätt tävlingsklass. Vår verksamhet erbjuder dig ett alternativ till egen häst. 


Godis till ponnyn/hästen i krubban

Du får gärna ge den ponnyn/hästen som du ska rida lite godis såsom: morötter, äpplen och hästgodis. För att de inte ska bli bitiga på eleverna är det viktigt att det ges i krubban, deras matskål som sitter på stallväggen.

Utrustning - klä dig rätt för din säkerhet!

Elev skall vid ridning alltid bära:

 • godkänd hjälm (CE - märkt och sitta bra), finns att låna på ridklubben ligger i skåp i entrén. En hjälm som varit med om ett kraftigt slag, ska slängas; den anses förbrukad även om skadan inte är synlig utanpå. 
 • sko eller stövel med klack. Skon eller stöveln ska vara nätt i foten och ha en slätmönstrad sula. Detta för att minimera riken för att fastna i stigbygeln. De skall också ha en låg klack för att man inte ska kunna få foten genom stigbygeln. Skilj på ridsko och stallsko. En vanlig nätt gummistövel med låg klack går alldeles utmärkt att använda. Det allra bästa att rida med är dock en ridstövel av gummi-, konstläder- eller läder. Om du rider i sko bör du komplettera den med shortchaps eller stövelskaft. Graningestöveln och liknande modeller av stövel är ej lämplig som ridstövel då det finns en risk att de fastnar i stigbygeln och utgör en säkerhetsrisk.

Övrigt bra att ha på sig:

 • ridväst bör användas vid all ridning och det finns ett begränsat antal att låna för barn. De hänger under trappen i entrén. Säkehetsväst är en bra investering när du bestämt dig för att fortsätta rida. Den skall användas vid hoppning och uteridning. Ridskolan har ett begränsat antal västar till utlåning.
 • Långt hår skall vara uppsatt.
 • Byxorna bör vara utan sömmar på insidan och ej vara prassliga (skrämmer djuren) eller hala.
 • På överkroppen ska du helst inte ha för bylsiga kläder. Tröjan måste täcka axlarna, linne är alltså inte tillåtet.
 • Handskar är lämpligt att ha vid ridning.

Får ej bära:

 • Halsduk som sticker ut
 • tröja eller jacka med huva 
 • Prassliga kläder
 • linne 
 • Örhängen, piercing mm är olämpligt vid all hästhantering då exempelvis hästens svans kan fastna i smycket och dra loss det.
 • Graningestöveln och liknande modeller av stövel är ej lämplig som ridstövel då de är för breda så att det finns en risk att de fastnar i stigbygeln och utgör en säkerhetsrisk.

Omgivningar

Södertälje Ridskola håller till på Lina ridanläggning strax utanför Södertälje. Anläggningen är vackert belägen i natursköna omgivningar med mycket bra ridterräng. Vi förfogar över två stora ridhus och en rejäl utebana. I stallet finns ett 35-tal lektionshästar och –ponnyer. 


Mer information och anmälan

Nedan hittar du lediga kurser, läger och lektionsplatser som det finns ledig plats på. För mer information och anmälan, mejla de kurser/ridläger/lektioner du är intresserad av tillsammans med dina frågor till This is a mailto link eller ring 08-550 361 00 (besvaras bäst vardagar kl 10-11, stängt under juli månad).

Uppdaterad: 20 JUL 2016 14:58 Skribent: Johanna Lillsunde
Epost: Adressen Gömd


Välkommen till SRK - klubben med hjärtat på rätta stället.

Vi är en ideell förening med drygt 800 medlemmar i alla åldrar, allt från hobbyryttare till elitryttare. Vi driver ridskola, privatstall och har en stor anläggning för träning, tävling och event. Varmt välkommen till oss!

ÅRETS RIDSKOLA 2013

Bli medlem i SRK 

Medlemsavgifter 2020
Junior (tom 18år)  250kr
Senior 450kr
Familjemedlemskap  800kr
(gäller familjemedlemmar om max 4st folkbokförda på samma adress)
Swishnummer:
123 155 54 08
Bankgiro: 
5221 - 2867

Genom att handla på Granngården så kan du stötta oss som förening. Klicka på Granngårdens logga för att läsa mer.
                                       
 

 


Följ oss på Facebook!


Följ oss på Instagram


Logga in i Hippo Academy

Logga in här:
https://academy.hippocrates.se/


 


 

Postadress:
Södertälje RK - Ridsport
Åtorp Lina
15157 Södertälje

Kontakt:
Tel: 0855036100
Fax: 0855020072
E-post: This is a mailto link